A kiterjesztett lehetőség azt jelenti, hogy a hagyományos kampókra akasztott lámpatesteket kiegészítve, vagy azokat teljesen kiváltva, az egész álmennyezet kiterjedésében és szerkezetében alkalmas nagyon sokféle kiegészítő, kísérő, valamit hangulati fényforrás elhelyezésére.

Belső terek kialakításakor a praktikum mellett legalább olyan fontos, hogy az egyedi, csak a lakásunkra jellemző megjelenés tükrözze az egyéniségünket is.

A színek, a formák és a felületi strukturáltság, valamint ezek kombinálása olyan élettér kialakítására ad lehetőséget, amely pozitívan befolyásolhatja közérzetünket, hangulatunkat.

A belső terek általános világítása hagyományosan kapcsolódik a mennyezeti födémekhez, így közvetve az álmennyezetekhez is. Ehhez járul még a csökkent hőkibocsájtású világító-testek (neoncső, kompakt égő, halogén, LED) gyors fejlődése, és napi használata is. Az ilyen világítótestek nagyon jól szerelhetők az álmennyezeti dobozokba, keretekbe, és a mielőbbi cseréjük miatt sem kell aggódni.

Az álmennyezeti dobozok, keretek, kazetták kialakított rejtett hornyaiba remekül betervezhetők a korszerű lámpatestek, melyek így közvetlenül nem láthatóak a helyiségből, ezzel indirekt lesz a megvilágítás, az‑az a felületek reflexiója közvetíti számunkra az így már csökkentett erejű, szemet nem kápráztató világítást. A hangulatvilágítások beépítésére alkalmas álmennyezeti szerkezetek gipszkartonból könnyedén elkészíthetők.

A felületi megvilágítások súrló fényeinél a felületi egyenetlenségek fokozottan látszanak, minden kis hibát megmutatnak. Ezért itt kiemelten fontos a falak és mennyezetek legmagasabb minőségű glettelése, precíz kidolgozása. Egy ilyen munkára feltétlenül érdemes rutinos kivitelezővel dolgoztatni, aki ráadásul jártas a villanyszerelésben is, hiszen a munkafolyamatokat szinkronizálni kell a gipszkartonozás, és a vezetékezés, valamint a működtető elektronikák, trafók az álmennyezet fölé történő rejtett elhelyezése miatt. A mesterek többnyire erre a célra később jól eltüntethető szerelőablakokat hagynak.